onsdag den 14. januar 2009

Flickr - Sharing Anchors Community2

I bogen "Here comes everybody" af Clay Shirkly peger forfatteren i kap. 2 "Sharing Anchors Community" på, at flickr ikke blot er et sted, hvor man kan dele fotos fra sjove og skæve begivenheder, som i eksemplet med Mermaid Parade (artiklen findes i det udleverede kompedium). Flickr´s medlemmer bidrager også med oplysninger og diskussioner, der har almen offentlig interesse og dermed til de demokratiske processer i samfundet.

Som et eksmpel på ovenstående nævner forfatteren bombningen i Londons undergrundsbane (tube) 7. juni 2005. De mennesker som befandt sig "on location" tog billeder med mobilkameraer og sendte dem til flickr via e-mail. Der blev ikke kun taget fotos af begivenheden, men også af de skilte m.v. som blev opsat. Billederne på blevt brugt af andre i blogs-indlæg som diskuterede tildragelsen og konsekvenserne af bombningen.

Et andet eksempel på hurtig offentliggørelse af en tragisk begivenhed er tsunamien i Det indiske Ocean i 2004. Her offentliggjorde folk billeder af savnede personer og bloggere begyndte at synkronisere arbejdet med at finde disse mennesker.

Noget lignende skete for øvrigt på wikipedia. Will Ricardson bruger i sin bog - Blogs, Wikis, Podcasts, and Other Powerful Web Tools for Classrooms - tsunamien i julen 2004, som et eksempel på en aktuel begivenhed skrevet af mennesker "on location". Han nævner, at der blot 9 timer efter katastofen allerede var skrevet et indlæg på 76 ord, efter 48 timer var det vokset til 6.500 ord og det var redigeret mere end 1.200 gange. Et opslag på emnet og et kik på sidens historik viser, at der lang tid efter stadig blev redigeret dagligt i artiklen.

Ingen kommentarer: